Bilgisayar Yazıları

Reklam

DNS Nedir? Nasıl Çalışır?
07 Ocak

DNS (Alan Adı Sistemi) Nedir? Domain Name System Nasıl Çalışır?

Günümüzde milyonlarca mobil uygulamanın [7], milyarlarca web sayfasının bulunduğu internetin büyüme sürecinde pek çok standart geliştirilmiştir. Kullanıcıların işini kolaylaştırmak, internet trafiğini yönetmek amacıyla 1983 yılında geliştirilen DNS (Domain Name System) de internet standartlarından birisi. Açılımı Domain Name System olan DNS nedir ve ne işe yarar, DNS’in tarihi geçmişi nasıldır, alan adı sistemleri nasıl çalışır gibi sorulara bu yazımda cevap bulacağız. Hemen başlayalım.

OSI Referans Modeli Nedir? OSI Katmanları Nelerdir?
01 Ocak

OSI Referans Modeli Nedir? OSI Katmanları Nelerdir?

Ağ iletişiminde bir temel olan OSI (Open Systems Interconnection) referans modeli alt ve üst katmanlar olmak üzere toplamda 7 katmandan oluşur. Uygulama, sunuş, oturum, ulaşım, ağ, veri bağı ve fiziksel olarak isimlendirilen bu katmanlar ağ iletişimi sağlamada farklı işlevlere ve görevlere sahiptir. Bu yazımızda OSI modelinin ne olduğunu ve ne işe yaradığını, OSI tabakalarının (layers) neler olduğunu ve nasıl çalıştıklarını inceleyeceğiz.

Bilgisayar Kodlama Sistemleri Nelerdir? ASCII, Unicode, BCD Nedir?
10 Aralık

Bilgisayar Kodlama Sistemleri Nelerdir?

Bilgisayarların yalnızca makine kodlarıyla iletişime geçebildiği dönemlerde bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak için çeşilti kodlama sistemleri geliştirilmiştir. Kodlama sistemlerinin geliştirilmesiyle birlikte bilgisayar kullanıcıları makine kodlarıyla iletişime geçmenin getirdiği zorluktan kurtulmuştur. Bilgisayarlarla iletişimimizi kolaylaştıran kodlama sistemi nedir? Bilgisayar kodlama sistemleri nelerdir? ASCII, Binary Coded Decimal veya Unicode ne işe yarar? Bu soruların cevaplarını bu yazımda bulacaksınız.

Bilgisayar Ölçü Birimleri Nelerdir?
09 Aralık

Bilgisayar Ölçü Birimleri Nelerdir?

Bilgisayarda depolama verilerinin boyutunun ifade edilmesinde çeşitli bilgisayar ölçü birimleri kullanılır. Bu yazımızda bilgisayar ölçü birimlerinin ne olduğunu, ölçü birimlerinin nasıl ifade edildiğini ve bunların neler olduğunu inceleyeceğiz.

CISC ve RISC İşlemci Mimarileri Nedir? RISC ve CISC Farkları Nelerdir?
30 Kasım

CISC ve RISC İşlemci Mimarileri Nedir? RISC ve CISC Farkları Nelerdir?

Mikroişlemciler bellek yönetimi ve komut işleme tekniği açısından farklı mimarileri barındırabilir. Bellek yönetimi açısından Von Neuman ve Harvard mimarileri kullanılırken, komut işleme tekniği açısından RISC ve CISC mimarileri kullanılmaktadır. Bu yazımda komut işleme tekniğine göre sınıflandırılmış RISC ve CISC mimarilerinin ne olduğunu, RISC ve CISC’in özelliklerinin ve aralarındaki farkların neler olduğunu inceleyeceğiz. Hadi başlayalım.

Virtual Private Network, VPN, Nedir?
28 Kasım

VPN (Sanal Gizli Ağ) Nedir? VPN Nasıl Çalışır?

Sanal gizli ağlar internet ortamında kullanıcıların anonim kalmasını, verilerini koruyabilmesini sağlamaktadır. 2022 yılında 5 milyar internet kullanısının yaklaşık 1.2 milyarı VPN kullanmaktadır. [5] Peki Virtual Private Network (VPN) yani Sanal Gizli Ağ nedir? VPN nedir ve ne işe yarar, VPN’in özellikleri nelerdir, VPN artı ve eksileri nelerdir gibi sorulara cevap bulmak istiyorsanız başlayalım.

RAM ve ROM Nedir?
23 Ekim

RAM ve ROM Nedir? Bilgisayar Bellekleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Bilgisayarın başlıca donanımlarından olan RAM (Random-access memory) ve ROM (Read-only memory); verileri farklı şekillerde saklamaktadır. Rastgele-erişimli bellek (RAM), verileri transistörler aracılığıyla tutarken salt-okunur bellek (ROM) verileri değiştirilemez ya da yarı değiştirilebilir çiplerde kalıcı olarak tutar. Bu yazımda RAM ve ROM’un ne olduğunu, nasıl çalıştığını, ne işe yaradığını ve arasındaki farkları ele alacağım.

Programlama Dili Nedir? Popüler Programlama Dilleri
18 Temmuz

Programlama Dili Nedir? Popüler Programlama Dilleri

Bilgisayarların ortaya çıkışı programlama dillerine olan ihtiyacı doğurdu. Bilgisayarlarla kurulan iletişimi kolaylaştırma amacıyla ortaya çıkan programlama dilleri doğumundan bu zamana kadar gelişti ve gelişmeye de devam ediyor. Peki, ilk programlama dilleri hangileriydi? Şu an en popüler olan diller hangileri? Birbirlerinden hangi yönleriyle ayrılmakta ve hangi alanlarda kimler tarafından aktif olarak kullanılmaktalar? Gelin beraber bu konuyu inceleyelim.

Kriptografi ve Kriptoloji Nedir? Şifreleme Yöntemleri
30 Mayıs

Kriptografi ve Kriptoloji Nedir?

Geçmişten bugüne kadar farklı biçimlerde karşımıza çıkan Kriptoloji bugünse günümüz teknolojisinin sağladıklarıyla daha da farklılaşmaktadır. Peki Kriptoloji ve Kriptografi (Şifreleme) nedir ve nerelerde karşımıza çıkar?

Bilgisayarda İkili Sistem Nedir? Bilgi Türlerinin Bitler İle Depolanması
09 Mayıs

Bilgisayarda İkili Sayı Sistem Nedir? Bilgi Türleri ve Bitler

Bilgisayarlarda, yazılardan videolara hatta seslere kadar her şeyin 0 ve 1 sayılarıyla temsil edildiğini duymuşuzdur. Peki bunun arkasında yatan mantık ne? Neden ondalık sistem kullanmıyoruz? İkili sistemin tarihi, işlemcilerin ikili sistem (binary system) ile ilişkisi ve işlemcilerde mantık kapıları hakkında biraz konuşalım.

Reklam

İnsan Beyni  İlk Kez Kablosuz Olarak Bilgisayara Bağlandı
07 Nisan

İnsan Beyni İlk Kez Kablosuz Olarak Bilgisayara Bağlandı

Brown Üniversitesinden bir takım geçtiğimiz günlerde insan beyninin kablosuz olarak bilgisayara bağlanmasını sağlayan Brain-Computer Interfaces (BCIs) teknolojisinde devrim niteliğinde bir atılım olan Brian Gate teknolojisini tanıttı. Daha önceleri kablolu şekilde insan beynine bağlanılabilmişti. Bu alanda son yıllarda Facebook ve Elon Musk'ın girişimlerini biliyoruz.

Reklam