Alan Turing'in Turing Makinesi Nedir?

Alan Turing tarafından ortaya atılan Turing makinesi nedir, Turing makinesi nasıl çalışır sorularına bu yazıda cevap bulacağız. Fazla uzatmadan başlayalım.

Turing Makinesi Nedir?

Turing makinesi, karmaşık matematiksel işlemlerin bir düzenek yardımıyla yapılmasını sağlayan ve Alan Turing tarafından geliştirilen hesap makinesidir. 20. yüzyılda karmaşık işlemlerin hesap makinesiyle yapılmasının tartışılması, zor matematiksel işlemlerin el veya zihin gibi geleneksel yöntemlerle hesaplanması sürerken Alan Turing, 1936 yılında “Saptama Problemi Hakkında Bir Uygulamayla Birlikte Hesaplanabilir Sayılar” ve 1950 yılında "Hesaplama Mekanizması ve Zeka” isminde iki makale yayınladı. Yayınlanan bu makalelerde sanal makinelerin karmaşık matematiksel problemleri çözebileceğini açıkladı. İşte bu makalelerde ismi geçen sanal makine, günümüzde Turing makinesi olarak isimlendirilmektedir.

Turing Makinesi Nasıl Çalışır?

Turing makinesi, sonu olmayan pek çok operasyonu tanımlar. q0, bir makinenin başlangıç durumudur. 1/0, L ifadesi, q0 durumunun değerinin 1’den 0’a çevrilmesi ve sol konuma doğru (left) haraket ettirilmesi demektir. q1 ve q2 arasındaki 0/1,. işlemiyse q1’in q2 durumuna geçerken değerini 1’e çevirmesi ve sabit konumda kalması demektir.

Yorumlar

Lütfen bu alanı doldurun.
Lütfen bu alanı doldurun. Lütfen geçerli bir e-posta adresi giriniz.
Lütfen bu alanı doldurun.

Yorumlar

İlk yorumu paylaşan siz olun.