Reklam

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları - IOT Nerelerde Kullanılır?

Nesnelerin İnterneti Kullanım Alanları - IOT Nerelerde Kullanılır?
Nesnelerin interneti (IOT), son yıllarda popülerliğini arttıran çok da eski olmayan bir teknoloji. IOT'un kurumlar, şirketler ve kullanıcılar tarafından bu kadar sevilmesinin de birçok sebebi var. İnsanların işlerini hallederken sürücüsüz aracında yolculuğuna devam etmesi, evine ulaştığında ısı, ışık, temizlik, yemek işlerinin yapılmış olması, akıllı şehirde trafiğe takılmadan ulaşım sağlaması, şehir dışına hatta ülke dışına çıkmadan tedavi olabilmesi, tahlil işlemlerini halledebilmesi bunlardan bazıları.

Bunların yanı sıra verimli enerji üretimi, hayvan sağlığı, bitki verimliliği, su ve deniz kirliliği, atık yönetimi, can kaybını önleme gibi konularda da IOT çözümler üretebilecek potansiyele sahip. Gelin tüm bu yeniliklerin öncüsü Nesnelerin İnternetinin(IOT) kullanım alanalarına yakından bakalım.

Nesnelerin İnterneti Nedir?

IOT serimizin ilk yazısında Nesnelerin İnterneti Nedir? konusunu ele almıştım. Fikir sahibi değilseniz inceleyebilir sonrasında bu yazıya dönebilirsiniz.

Nesnelerin İnterneti(IOT) Nedir? Nasıl Çalışır? Avantaj-Dezavantajları Nelerdir?

Nesnelerin İnterneti(IOT) Nedir? Nasıl Çalışır? Avantaj-Dezavantajları Nelerdir?

Günümüzde milyarlarca IOT cihazı bulunmakta ve sayıları her geçen gün daha da artmaktadır. Sayısız kolaylık ve fayda sağlayan Nesnelerin İnterneti (IOT), hayatımıza erişilebilecek güvenlik açıkları da barındırabilmektedir. Ama yeni bir teknoloji olan Nesnelerin İnterneti, Blockchain, Yapay zeka gibi günümüzde etkin olan teknolojilerle interaktif olarak kullanıldığında bu sorunlara da yeni çözümler üretebilir. Peki nedir bu IOT? Neden IOT'a ihtiyaç duyarız? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Son olarak Nesnelerin İnterneti(IOT) nasıl çalışır?

  • 25.07.2021

IOT Hangi Alanlarda Kullanılır?

  • Akıllı şehirler
  • Akıllı evler
  • Giyilebilir nesneler
  • Taşımacılık
  • Üretim
  • Hayvancılık ve Tarım
  • Enerji
  • Akıllı perakende
  • Otomotiv
  • Sağlık
IOT Hangi Alanlarda Kullanılır?

Giyilebilir Nesneler

Akıllı saatler, kemerler, gözlükler, kıyafetler, aksesuarlar IOT ağına dahil olabilecek giyilebilir nesnelerdir. Çoğunlukla akıllı saatler karşımıza çıksa da nesnelerin interneti giyilebilir nesnelerin çoğunda kullanılabilmektedir. 

Giyilebilir Nesneler ve Nesnelerin İnterneti

Perakende

IOT'un en sık kullanıldığı alanlardan birisi perakende sektörüdür. Örneğin,

  • Yaya trafiğinin izlenmesi ve yorumlanması,
  • Gıda güvenliğini sağlamak için sıcaklık izleme ve değiştirme,
  • Stokların durumuna göre alarm verilmesi ve stok tükenmesinin engellenmesi,
  • Ürünlerin taşınırken ne durumda olduğunun izlenmesi

Bu örnekler çoğaltılabilir. Bir markete kaç kişinin girdiğini, hangi reyonda ne kadar süre durduğunu izleyebilir ve buna göre adım atabiliriz.

Sağlık Alanında IOT

IOT sağlık alanında hayati bir öneme sahiptir. Nesnelerin interneti, doğru zamanda tedavi, daha az masraf, doğruluğu arttırılmış yöntemlerle sağlık alanında yeni çözümler geliştirmektedir.

Akıllı yatakların kullanımı, kalp atış hızının ölçülmesi, aşılar için sıcaklık izleme, ilaç zamanı hatırlatıcısı, hayati belirtilerin öngörülmesi, hava kalitesi ölçen cihazlar, tedavi için gerekli testlerin uzaktan yapılabilmesi, doktor/hemşireyle uzaktan görüşme gibi örnekler verebiliriz.

Sağlık Alanında IOT Kullanımı

Reklam

Otomotiv

Otomotiv, IOT'un en çok kullanıldığı sektörlerden biridir. Her yıl kapsama alanı genişleyen otomotiv sektörü can kaybını önleme, zaman tasarrufu, temiz enerji kullanımı konularına da el atmaktadır. IOT ağındaki araçlar trafik analizini, aracın yoldaki durumu ve davranışını, hasar ve can kaybını önlemek için sensörlerini, büyük veriyi ve ağda bulunan diğer cihazları geniş çapta kullanmaktadır.

Sürücüsüz araç kullanımı, öngörülebilen araç bakımı, gerçek zamanlı trafik izleme, yol hakimiyeti ve sürücü yönetiminde IOT ağı kullanılır.

Akıllı Evler

Nesnelerin internetinin sık kullanıldığı alanlardan birisi akıllı evlerdir. (smart home) İnsan hayatını büyük ölçüde basitleştirirken aynı zamanda kolaylaştırmaktadır. Akıllı evler, sıcaklık kontrolü, ışıkların renginin ve derecesinin ayarlanması, ses komutları ile işlevlerin gerçekleştirilmesi gibi birçok olanak sunmaktadır. Bahsettiğim örnekleri uzatabiliriz.

Akıllı evin fırınınıza müdahale etmesi, televizyonda son izlediğiniz filmi açması, garajınızdaki arabanın bakımını yapması, yapmanız gerekenleri size söylemesi, evin güvenliğini sağlaması, hırsızlık durumlarına karşı size bildirim göndermesi gibi. Şu anlık tüm imkanların tek bir evde sunulması mümkün olmasa da ilerleyen zamanlarda akıllı evde bulunan tüm cihazların IOT ağına katılması mümkün olabilecektir.

Akıllı Şehirler

Akıllı şehirler, nesnelerin internetinin sıklıkla kullanıldığı alanlardan bir diğeridir. Akıllı kavşaklar, elektronik denetleme sistemleri, hava kalitesi belirleme, akıllı park ve atık yönetim sistemleri, aydınlatma sistemleri, gerçek zamanlı insan ve araç yoğunluğu izleyiciler akıllı şehirlerin uygulama alanlarından bazılarıdır.

Trafik ışıklarının günün belirli zamanlarına göre ayarlanması, geceleyin sokak ya da park ışıklarının otomatik açılması, şehirdeki konumların kalabalıklık durumunun ölçülmesi, plakaya göre ceza kesilmesi, yoldaki araç yoğunluğuna göre trafik ışıklarının durumunun değişmesi, konteynerlardaki sensörlere göre çöp seviyesine göre bildirim gönderimi de örnek verilebilir.

Akıllı Şehirler ve Nesnelerin İnterneti Kullanımı (IOT)

Akıllı Tarım ve Hayvancılık

IOT, tarım ve hayvancılığı da etkilemektedir. Seraların bitki türlerine, zamana göre ışıklandırılması, ahırların hava durumuna göre ısıtılması veya soğutulması, hayvanların yemek kabındaki duruma göre beslenmesi, bitkilerin zaman, bitki türleri ve hava koşullarına göre sulanması örnek verilebilir.

Hasta hayvanların önceden belirlenerek sürüden ayrıltılması, zehirli bitkilerin normal bitkilerden ayrıştırılması, dronelar yardımıyla veri toplanarak bitki ve hayvanların durumlarının izlenebilmesini de ayrıca örnekleyebiliriz.

Akıllı Tarım ve Hayvancılık - Nesnelerin İnterneti (IOT)

Taşımacılık Sektöründe IOT

Nesnelerin interneti taşımacılık alanında da kullanılmaktadır.

  • Karayollarındaki araç sayısının takip edilmesi,
  • Araç parçalarının durumunun önceden görülebilmesi,
  • Gerçek zamanlı trafik verileriyle trafik sorununa yeni çözümler geliştirilmesi,
  • Yol sıcaklıklarının ölçülebilmesi,
  • Gerçek zamanlı verilerin kullanıcıya sunulmasıyla müşteri deneyiminin arttırılması

verilebilecek örneklerden yine bazılarıdır.

Taşımacılık Sektöründe Nesnelerin İnterneti (IOT) Kullanımı

Sonuç

Nesnelerin interneti ortaya çıktığından beri üzerinde çalışılmaya ve farklı alanlara dahil edilmeye başlamıştır. Her geçen yıl IOT ağına katılan nesneler kat kat artarken etki ettiği alanlarda genişlemektedir. Perakende, şehircilik, tarım, üretim, otomotiv, evler gibi birçok alana girmiştir ve girmeye devam etmektedir. Teknolojinin bu denli hızlı gelişimiyle belki de bu yüzyıl içerisinde neredeyse her nesne, her şey IOT ağına katılacak ya da bir parçası olacaktır. Bekleyip göreceğiz. Kendinize iyi bakın.

Ömer Faruk Coşkun - ÖFC
Ömer Faruk Coşkun

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Bilgisayar Mühendisliği öğrencisiyim. Araştırmayı, öğrenmeyi ve aynı zamanda öğrendiklerimi paylaşmayı seviyorum.

Yorumlar

Belirli sürede gönderebileceğinizden fazla yorum gönderdiniz. Bir süre bekleyiniz.
Belirli sürede gönderebileceğinizden fazla yorum gönderdiniz. Bir süre bekleyiniz.
Belirli sürede gönderebileceğinizden fazla yorum gönderdiniz. Bir süre bekleyiniz.
Yorumunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir. Teşekkür ederiz.
Yorumunuz gönderilirken bir hata meydana geldi. Lütfen daha sonra tekrar deneyin. Sorun devam ederse lütfen bizimle iletişime geçin.
Fikret
15.10.2022

Teşekkürler

Reklam